Proposta per al concurs convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Grup Habitat Futura, que comprèn l’àmbit de l’illa de cases delimitada pels carrers de Viladomat, Diputació, Calàbria i la Gran Via de les Corts Catalanes. Es tracta d’un concurs d’idees multidisciplinari sobre els edificis de l’illa Eficient, vinculats com a àrea pilot del projecte estratègic Marie del programa MED de la Unió Europea en el que es basa a l’estratègia catalana de renovació d’edificis. La proposta presentada dóna resposta a la implantació d’un model urbà que sobrepassi l’àmbit d’un edifici, per tal d’integrar l’illa de cases com a organisme viu i participatiu, fent èmfasi en la sostenibilitat entesa des dels punts de vista ambiental, econòmic i social.


Cal Marc al Salí. La Coma.(amb l'equip ReAcció i Arquitectura Ambiental)


Una antiga edificació en desús, ja integrada al paisatge, es transforma per acollir una parella jove amb tres fills que s’instal.len com a nous veïns al poble. Una oportunitat per rehabilitar amb criteris de màxima eficiència energètica i aprofitament de les energies renovables. Interiorment, s’aposta per espais oberts, amb la màxima relació visual entre totes les peces de l’habitatge.

Concurs ASACCIÓN (amb l’equip DOS345). El Masnou. Menció d’Honor.



Un habitatge unifamiliar concebut als anys seixanta del segle passat com a segona residència, i que com tants altres, ara es fa servir com a primera. Sistemes constructius i acabats molt senzills. Pensat per als mesos d’estiu, i que a l’hivern fa passar fred als seus ocupants, una parella jove molt conscienciada a reduir el consum i la seva petjada energètica. El concurs, que havia de plantejar una actuació ‘real’ i realista, amb un pressupost ajustadíssim, permet fer volar la imaginació i plantejar una actuació únicament per l’exterior, millorant l’eficiència energètica de l’habitatge i aconseguint amortitzar la inversió en només dos anys.

Casa al Torrent Xaret. Cabrils.


Habitatge unifamiliar que passa a ser destinat a primera residència. S'aprofita la planta baixa, aleshores completament oberta i sense ús, per incorporar-la al programa de l'habitatge. S'hi ubiquen les zones comunes del programa i es dobla, d'aquesta manera, la superfície interior sense modificar ni un sol mil.límetre de volum construït de l'edifici. En aquest sentit, s'evita la normativa municipal, més estricta actualment que no pas en el moment d'edificació de l'habitatge, que no permetia cap ampliació. La millora dels aïllaments i fusteries exteriors, la col.locació de plaques solars i reaprofitament de l’aigua de pluja, i la instal.lació de sistemes de calefacció molt eficients, mitjançant terra radiant (amb refrigeració estival, evitant la instal.lació d’aire condicionat), permeten aconseguir els nivells de confort òptims per al nou ús de l’habitatge.