Estem duent a terme una actuació de rehabilitació integral de la coberta d’un edifici d’habitatges situat al barri de la Bonanova de Barcelona. La idea inicial de la propietat era la rehabilitació de la coberta, refent la impermeabilització, ja que es mantenia encara la coberta original de l’edifici (que va ser construït fa 70 anys), i havien començat a sorgir problemes de filtracions d’aigua a l’habitatge situat a la darrera planta.
Fa temps que tenia aquesta foto a la targeta SD de la càmera, esperant poder seure tranquil.lament una estona per redactar un post i comentar-la.
La lona encara està penjada, i correspon a les obres de rehabilitació de l’edifici de ‘La Rotonda’ (també conegut com a Torre Andreu), situat a la cantonada del Passeig de Sant Gervasi amb l’Avinguda Tibidabo. Es tracta d’un edifici d’estil modernista, construït entre el 1906 i el 1918 per l’arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana, per encàrrec del Doctor Salvador Andreu (famós per les seves pastilles, i per haver sigut el gran promotor de la urbanització del Tibidabo). A la dècada del 1920, va ser ampliat pel també arquitecte modernista Enric Sagnier i Villavecchia . L’edifici ha tingut diversos usos al llarg dels anys, com a hotel, escola, i darrerament, com a centre sòciosanitari, però tot i estar inclòs en el ‘Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de la Ciutat de Barcelona’ amb nivell de protecció ‘B’ (el segon nivell més elevat), es trobava en un mal estat de conservació, fet que feia necessària i urgent una actuació de rehabilitació integral.
Ja s’ha obert al públic un dels dos locals ‘CRYSTAL’ a l’Aeroport de Madrid; esperem que l’altre s’obri al públic abans d’acabar aquesta setmana. Us en deixem algunes fotos:
Fa alguns dies, en el primer ‘post’ que vaig penjar a la pàgina de Facebook de l’estudi (en teniu l’enllaç aquí) parlava de la rehabilitació d’un bloc d’habitatges a Madrid que ha estat recentment executada, passant de tenir una qualificació energètica ‘G’ a una ‘A’. Més enllà d’etiquetes que se li puguin penjar, a aquest o a d’altres edificis, avui vull anar més enllà i fer una aproximació més pràctica al que significa, en termes econòmics, una qualificació energètica més o menys favorable. En aquest mateix article, se’ns donen algunes pistes: una rehabilitació energètica tipus pot costar entre 12 i 15.000 € per habitatge, redueix, en aquest cas, fins a un 92%, les emissions de CO2, i es pot amortitzar en un termini mitjà de 16 anys. Ens podem creure, aquestes xifres? I si són certes, s’arriba a amortitzar realment la inversió?
Aviat haurem acabat l’obra de rehabilitació de l’habitatge ‘Cal Marc al salí’, al terme municipal de La Coma i la Pedra (el Solsonès). Mentrestant, us pengem algunes fotografies de la darrera visita, amb les obres pràcticament acabades…
‘The Fountainhead’ (traduïda com ‘El Manantial’ quan es va estrenar en castellà) és una pel.lícula de l’any 1949 dirigida per King Vidor, basada en la novel.la del mateix títol de l’escriptora nordamericana d’origen rus Ayn Rand. Té tots els ingredients d’un gran clàssic de Hollywood: un protagonista, l’arquitecte Howard Roark, fidel als seus principis, insubornable i amb un punt d’humor cínic (una gran interpretació de Gary Cooper, com moltes d’altres); una femme fatale (interpretada per Patricia Neal, que va portar, tot i que per poc temps, la seva relació amb Gary Cooper també fora de la pantalla) impassible, freda i que no dubta a utilitzar els homes per a les seves aspiracions; un argument que ens recorda també, a ‘Ciutadà Kane’ (la premsa i la seva capacitat de manipular a l’opinió pública per generar estats d’opinió a favor o en contra de qualsevol tema); un erotisme dissimulat com només es pot fer quan l’únic camí és la insinuació (aquí en forma de martells picadors de pedra sota un sol de justícia, i gratacels gairebé infinits que se’ns mostren en magnífics contrapicats de càmera), etc…